De puberteit

De puberteit is voor veel jongeren een hele turbulente tijd. Je laat de kindertijd achter je, maar past nog niet direct in de volwassen wereld. Sommige ervaren deze tijd dan ook als “tussen de wal en het schip vallen” en van pieken en dalen. In korte tijd verandert er zoveel op lichamelijk, cognitief en sociaal gebied, zoals verandering in het denken, stemmingswisselingen, je los maken van je ouders/opvoeders, je zelfbeeld, je uiterlijk, keuzes maken en relaties, dat het lastig kan zijn om ermee om te gaan. De pubertijd is een kwetsbare tijd. Je gaat je eigen IK vormen. Dit betekent dat je een eigen stijl gaat ontwikkelen in de relaties die je opbouwt met anderen en dat je een uniek persoon wordt met een eigen mening, met eigen waarden en normen en een eigen weg gaat in het leven. Dat vraagt veel van je en dan is het niet gek dat je daarin vastloopt!

Herken je jezelf in onderstaande?

Je moeite hebt met je identiteit, wie ben ik nou.

Je niet lekker in je vel zit en je weet niet waarom.

Je je onzeker voelt of weinig zelfvertrouwen hebt.

Je problemen thuis hebt, bijvoorbeeld veel conflicten met je ouders.

Je moeite hebt met de overstap naar de middelbare school.

Je in een situatie zit, waarbij je ouders uit elkaar zijn of gaan en je kunt je niet uiten in je gevoel of in je verdriet.

Je gevoelens van boosheid, verdriet, eenzaamheid of angst (en) hebt en je weet niet hoe je daarmee om kunt gaan. Bijvoorbeeld door een verlieservaring, ziekte van een familielid, je bent zelf ziek of een traumatische gebeurtenis.

Je geen eigen mening durft te hebben en daardoor steeds doet wat een ander van je vraagt of wilt.

Je wordt gepest.

Je het moeilijk vindt om grenzen te stellen.

Wat levert de coaching je op:

Je krijgt inzichten en we oefenen met tools, waardoor je beter in staat bent met jouw probleem om te gaan en dit kan je het volgende geven:

Rust

Je zult merken dat je veel meer rust in je hoofd gaat krijgen.

Steviger staan

Je staat beter in je kracht en kan die kracht ook gebruiken.

Zelfvertrouwen

Je gelooft weer in jezelf! Daardoor sta je veel steviger in moeilijke situaties en bij het nemen van beslissingen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Als je een ander probleem ervaart, waarmee je worstelt, blijf hier dan niet mee zitten maar neem contact op.