Paardencoaching

Paardencoaching is het inzetten van paarden bij de coaching. Daarbij maakt het niet uit of je wel of geen ervaring met paarden hebt. Je gaat ook niet op het paard, maar in de buurt van de paarden vindt de coaching plaats. Waarom werk ik zo graag met paarden?

Paarden zijn zowel kudde- als prooidieren. Paarden zijn voor hun overleven heel afhankelijk van de kudde en bekijken altijd 'hoe staat de kudde ervoor'. Zodra iemand bij hen de paddock, stal of bak inkomt, gaan ze automatisch aan de slag met diegene: "Wat hebben we aan deze persoon, wie is de leider, hoe verhouden wij ons tot elkaar?" Paarden kennen geen woorden, maar letten op het non-verbale.  Heel belangrijk, als je weet dat maar liefst 90% van de informatie die mensen uitwisselen non-verbaal is.

Als prooidier zijn paarden ook kwetsbaar. Ze kunnen immers van oudsher opgegeten worden door een roofdier. Daarom zijn ze constant alert wat er om hen heen gebeurt. Ze voelen haarscherp aan wat er onder de oppervlakte gaande is, zoals veranderende emoties of spanningen en kunnen daarop heel goed spiegelen.

Dat spiegelen doen ze in het hier en nu, want daar draait het om bij paarden. Dus door de paarden kunnen we nog meer aan de slag met de dingen die er op dat moment echt toe doen, daardoor komen we veel dieper bij wat er echt speelt. Ook geeft dat je sneller inzichten in je coachvraag en kan je sneller met die inzichten aan de slag!

Ik werk met mijn 3 minipaardjes, voor kinderen is dat heel fijn, maar ook voor volwassen niet zo bedreigend als grote paarden. Maar heb je interesse om ook eens met een groot paard een sessie te doen, kunnen we dat ook regelen.